E-ticaret tarihi, işletmecileri ticari belgelerini başka şirketler ile paylaşmaları için Elektronik Veri Değişimi Kullanmaya başlamasıyla 1960’lara dayanmaktadır. 1980’lerde ise elektronik belgelerini birbirleriyle paylaşmaya başlayan bireysel kullanıcıların sayıları arttıkça, 1990’larda da e-Bay ve Amazon gibi sitelerin yükseliş göstermesi ile e-ticaret endüstrisinde bir devrim yaratmıştır.
E-ticaret anlam olarak; internetin küresel boyutta kullanılmaya başlanılmasından sonra ortaya çıkan ve ticaret ile ilgili olan tüm işlerin elektronik ortamlarda yapılmasıdır. Ürün ve hizmetler ile bunların reklamını, satışını ve dağıtımını çeşitli ödeme yöntemleri ile internet siteleri üzerinden satışının yapılmasıdır.
Sürekli değişen ve gelişen yapısı sebebiyle e-ticaret kavramı ülkeler arası çevrimiçi ticaret, elektronik ticaret ve dijital ticaret olarak da farklı tanımlarda kullanılmaktadır. E-ticarete giriş yapmak isteyen firmalar bununla ilgili temel olan e-ticaret kavramları bilmeleri gerekmektedir. Bu kavramlar e-ticaret hayatında oldukça fayda sağlayarak bu alandaki işleri kolaylaştırmaktadır. Bu kavramlar; Elektronik Ticaret, Dijital Ticaret, Sınır Ötesi E-Ticaret, ihracat, Domain, Hosting, Siber Güvenlik, KVKK, Müşteri Deneyimi, Drop Shipping, Dönüşüm Optimizasyonu ’dur.
Ürün ve hizmetlerin müşteriye en hızlı ve sorunsuz bir şekilde ulaştırılmasını amaçlamaktadır. Bu sayede satıcıların pazar potansiyellerini arttırırken, alıcıların için ise ürünler hakkında detaylı bilgi edinmelerini ve uygun fiyatlarda kaliteli ürünler almalarını sağlamaktadır.
Yapılan araştırmalara göre, Amerikaların %51’i e-ticareti kullanırken, %49’u mağazalara giderek alışveriş yapmayı tercih etmektedir. Türkiye’de de tüketicilerin %72’den fazlası mağazaya gitmeden önce alışveriş için internet üzerinden araştırma yaptığını söylenmektedir. E-ticaret ister alışveriş için ister bilgi edinmek için birçok insan tarafından kullanılmaktadır.
Şahıslar, firmalar, kamu kuruluşları, bankalar ve sigorta acenteleri, gibi butik mağazalar, market zincirleri, perakende satış yapan yerler, eğitim ya da eğlence gibi sektörde olanlar kullanmaktadır.
Artık birçok ürünün satışı yapıldığı e-ticarette;
Kadın/Erkek Tekstil ürünleri
Günümüzde gittikçe artan elektronik ortamda alışverişlerin insanlar tarafında oldukça rağbet görülmesiyle e-ticaret için birçok site kurulmuştur.
Bunlar;
Kesinti veya zamanlanmış bir bakımın yanı sıra, ziyaretçilerin istedikleri zamanlarda sitelere girmesi ve alışveriş yapmalarına olanak sağlayan e-ticaret, 7 gün 24 saat kullanılmaktadır. Fiziksel mağazada yapılan alışverişler kalabalık yüzünden yavaş ilerleyebilir ama e-ticaret sitelerinde yapılan alışveriş işlemleriniz saniyeler sürmektedir. E-ticaret siteleri geniş ürün yelpazesi istenilen çeşit ve sayıda sizlere ürün sunmaktadır.
Bir mağazada fiziksel olarak alışveriş yapan müşteriler, belli bir ürünün hangi koridorda ya da hangi kat ve bölümde olduğunu bulmakta zorlanabilirler ama e-ticaret müşterileri ürün kategorileri sayfalarına bakarak istedikleri ürünü bulmak için sitenin arama özelliğini kullanabilmektedir. E-ticaret ile bir şirket müşterilerini küresel olarak genişletme potansiyeline sahip olmaktadır.
Fiziksel mağazalardaki kira, malzeme ve kasiyerler gibi maliyetlerden kaçındıkları için e-ticaret sadece nakliye ve depo maliyetlerinden dolayı fiziksel mağazalara göre daha az maliyetlidir. E-ticaret siteleri ile ziyaretçilerin arama, göz atma ve satın alma gibi geçmişlerini izleyebilmektedir. Bu sayede yararlı ve kişileştirilmiş ürün önerilerini müşterilerine sunmak için bu verileri kullanmaktadır.
Fiziksel mağazaya giden bir müşteri alacağı ürün ile ilgili bir sorusu ya da sorunu varsa bu konuda yardım almak için bir görevli, mağaza müdürü veya kasiyere sorarak öğrenebilmektedir. Bir e-ticaret mağazasında müşteri hizmetleri sınırlı olabilmektedir. Sitede sadece günün belirli bir saatinde destek sağlayıcıları olabilir veya müşteri hizmetleri ile yapılacak görüşmelerde beklemede uzun süre kalma durumu olabilmektedir.
Bir web sitesinde bir ürün ile ilgili sadece görsel ve yazılan bilgiler ile bir fikir yürüterek ürün alırken, fiziksel mağazalarda doğrudan deneyimleme yapılmaktadır. E-ticaret tüketicilerin deneyimlerinden ziyade onlara iadeye yol açabilecek ürünler almasına sebep olmaktadır. Bir müşteri fiziksel bir mağazada gördüğü ve denediği bir ürün almak isterse parasını ödeyip hemen alabilecekken, e-ticarette aldığın ürünün müşterinin adresine gönderilmesini için belli bir bekleme süresi vardır.
İşletmeler ve tüketiciler arasında değil de işletmelerin kendi aralarında elektronik hizmet, ürün ve bilgi alışveriş anlamına gelmektedir.
İnternetteki e-ticaretin perakende bölümüdür. İşletmelerin ürünleri, hizmetleri ve bilgileri doğrudan tüketicilere sattıkları zaman anlamındadır.
Tüketicilerin ürün ve hizmetlerini şirketlerin teklif vererek satın alabilecekleri ve çevrimiçi kullanabilecekleri bir e-ticaret türüdür.
Tüketicilerin çevrimiçin olacak şekilde ürün, bilgi ve hizmet alışverişlerinde bulundukları e-ticaret türüdür. Bu işlemlerin gerçekleştiği çevrimiçi platform sağlayan üçüncü taraf aracılığıyla gerçekleşmektedir.
Şirketler, kamu veya devlet kurumları arasında çevrimiçi olacak şekilde gerçekleştirilen işlemlere denilmektedir. Birçok hükümet kolunun, yasal belgeleri, kayıt defterleri, mali işleri ve istihdam söz konusu olduğunda bunları elektronik ortamdan sağlamak için bu e-ticaret türünü kullanmaktadır.
Günümüzde en çok rağbet gören iş modellerinden olan E-ticaret sitesini kurmak için ilk önce domain yani markanın adını tanımlayan bir isim alınır. Daha sonra hosting alınarak güçlü bir altyapısı olan sunucu seçilmektedir. Aynı zamanda farklı ödeme yöntemleri olan (Kredi-Banka Kartı, Kapıda Ödeme, Havale-EFT gibi) birçok ödeme yöntemleri eklenmelidir. En son olarak da müşterilerin kişisel bilgilerinin güvenliği ve koruculuğu için SSL sertifikası alınmalıdır.